L’Observatoire de l’Automobile 2024: Trends en Vooruitzichten
Sinds 1985 biedt L’Observatoire de l’Automobile een verhelderende visie op de evoluties van mobiliteit en consumptiepatronen. Het laatste rapport voor 2024 onthult waardevolle inzichten over de toekomst van de auto op wereldschaal. Met een robuuste methodologie ontcijfert deze wijzer de belangrijkste veranderingen en onderzoekt hij de zorgen van consumenten via internationale studies en gerichte enquêtes.
In dit artikel duiken we in de belangrijkste lessen uit L’Observatoire de l’Automobile 2024, om de opkomende trends te begrijpen die onze manier van consumeren en verplaatsen herdefiniëren.
In de huidige context, waar inflatie een toenemende druk uitoefent op de prijzen, is de keuze om een voertuig te kopen niet beperkt tot een eenvoudige economische overweging. De prijsvariabele, vaak van primair belang voor potentiële kopers, wordt verergerd door de complexe huidige economische situatie. Echter, de aankoopbeslissing kan niet worden teruggebracht tot deze enige financiële dimensie in een omgeving waar de complexiteit van keuzes toeneemt.
In het vorige rapport van L’Observatoire de l’Automobile, getiteld "Autorijden, tot elke prijs?" werd de impact van de prijs al nauwkeurig onderzocht. Deze prijs werd beschreven als een "glazen plafond": 6 op de 10 ondervraagden vonden de kosten van voertuigen, zowel bij aankoop als bij gebruik, buitensporig.
Tegenwoordig blijft de inflatie druk uitoefenen op de prijzen, vooral op brandstoffen en elektriciteit, volgens 9 van de 10 ondervraagde automobilisten: "Een voertuig laten rijden lijkt ook steeds duurder te worden, nog meer dan het kopen ervan." (p.9) Deze stijging van de kosten treft ook het onderhoud van voertuigen, zoals opgemerkt door 75% van de respondenten, en het treft zowel nieuwe als tweedehandsauto's, volgens 7 van de 10 ondervraagden, wat de financiële moeilijkheden van consumenten bij de aanschaf van een voertuig vergroot.
In België vindt 69% van de ondervraagden dat het moeilijk is om een auto te kopen, om drie redenen: 42% van de ondervraagden vinden dat ze niet snel een auto hoeven te kopen, 28% geven aan momenteel niet over de nodige financiële middelen te beschikken en 17% wachten op een prijsdaling.
Deze algemene perceptie van stijgende prijzen wordt weerspiegeld in het feit dat veel merken hebben gekozen voor strategieën gericht op winstgevendheid, waardoor ze recordwinsten hebben behaald. Hoewel er enkele tekenen van prijsconcurrentie zijn verschenen, met name door de plotselinge verlaging van de tarieven door sommige spelers, lijken de meeste fabrikanten hun aandacht op winstgevendheid te houden, gezien deze onzekere economische situatie. Inderdaad, gezien de huidige geopolitieke kwesties, wordt het moeilijk om de stijging van de energieprijzen, of het nu gaat om brandstof of andere energiebronnen, te negeren. De inherente volatiliteit van de brandstofprijzen als grondstof draagt bij aan deze onzekerheid, wat direct impact heeft op de automobilisten.
In een voortdurend veranderend economisch landschap staan automobilisten voor steeds complexere financiële uitdagingen bij de aanschaf van een voertuig. De stijging van de energieprijzen, economische onzekerheid en inflatiedruk verergeren de moeilijkheden die consumenten ondervinden. In deze context is het cruciaal voor de spelers in de auto-industrie om de zorgen van consumenten te begrijpen en innovatieve en toegankelijke oplossingen te bieden. Een klantgerichte benadering en aanpassing aan mondiale economische trends zijn essentieel om succesvol te navigeren in deze veranderende omgeving.